
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Are children allowed to use water tables?

Are children allowed to play in sprinklers?

•	Water tables are not permitted.
•	Water play is permitted provided it is for single child use following current COVID-19 safety 

guidelines (for example, children may be assigned their own water buckets which would only be 
used by that child for the day then emptied, cleaned and disinfected at the end of use). 

•	Sprinkler play is permitted provided a distance of 
at least 2 metres is strictly maintained between 
children as masks can be removed for this activity. 

•	Mask use is not recommended when wet (masks 
lose their effectiveness when wet), therefore the 
focus should be on ensuring physical distancing.

•	Ensure only one child is running through at a time 
and other children are maintaining their distance 
while waiting for their turn.

•	Knowing that young children may have difficulty 
maintaining the 2 metres distance social distancing, 
markers are recommended.  

Summer is upon us and we would like to share some answers to frequently asked questions that we 
have been receiving with respect to summertime activities and hot weather. For more information 
on specific guidance for each setting, please refer to Operational Guidance for Child Care During 
COVID-19 Outbreak and the COVID-19 Safety Guidelines for Day Camps.

Of note, as per the Ministry of Health COVID-19 Safety Guidelines for Day Camps: “Licensed childcare 
centres must follow the COVID-19 related health and safety requirements set out in O. Reg. 137/15 
under the Child Care and Early Years Act, 2014 (CCEYA). Additional operational guidance is provided 
in the Ministry of Education’s document entitled Operational Guidance During COVID-19 Outbreak: 
Child Care Re-Opening, as amended from time to time”(p. 2).  

This summer, if a licensed childcare centre offers both daycare and day camp services, the most 
restrictive guideline should be followed.

https://files.ontario.ca/edu-operational-guidance-child-care-during-covid19-en-2021-06-14.pdf
https://files.ontario.ca/edu-operational-guidance-child-care-during-covid19-en-2021-06-14.pdf
https://www.health.gov.on.ca/en/pro/programs/publichealth/coronavirus/docs/2019_summer_day_camps_guidance.pdf
https://www.ontario.ca/laws/regulation/150137
https://www.ontario.ca/laws/statute/14c11
https://www.ontario.ca/page/operational-guidance-during-covid-19-outbreak-child-care?_ga=2.128340175.219026154.1625854471-642906828.1625854471
https://www.ontario.ca/page/operational-guidance-during-covid-19-outbreak-child-care?_ga=2.128340175.219026154.1625854471-642906828.1625854471


Are field trips permitted?

Are visitors permitted? 

•	Field trips are discouraged due to the increased risk of 
potential exposure to COVID-19. 

•	Where there are challenges to securing outdoor play space, 
alternate outdoor arrangements can be made (for example, 
community walk). 

•	If an aquatic activity is planned (for example, walk to pool, 
lake, beach, splash pad, wading pool, etc.) the activity must 
adhere to regulatory requirements in each region at the time 
of activity. 

•	Masks or face coverings may be temporarily removed while 
engaging in an athletic or fitness activity (for example, 
swimming).

•	Masks must be worn on the recreational water facility deck 
and in other areas of the facility.

•	Physical distancing must be maintained from other 
community members or groups who may be attending the 
site (for example, splash pad).

•	Group transportation for field trips and off-site activities is 
discouraged (walking to local sites is preferred). However, it 
can be permitted if transportation is on a charter bus and the 
transport is limited to a single existing cohort.

•	Only essential visitors are permitted. The provision of special needs services may continue.  
Examples of essential visitors include ministry staff and other public officials (for example, fire 
marshal, public health inspectors).

2 METRES

Are children allowed to play in sand boxes?

•	As per Public Health Sudbury & Districts recommendations, outdoor sandboxes are not considered 
sensory play and can continue to be used following current COVID-19 guidelines.

•	Physical distancing of at least 2 m must be maintained between children and groups.
•	Use designated toys and equipment for each child and/or group.
•	Where toys and equipment are shared between groups, the items should be cleaned and disinfected 

prior to being shared. 
•	Hand washing before and after outdoor play is strongly recommended (hand washing using soap 

and water is recommended over alcohol-based hand rub when hands are visibly soiled). 



Do children need to wear masks or face-coverings outdoors in hot weather?

•	In daycare settings, while all children in grades 1 and above are required to wear a non-medical 
mask or face covering while indoors,use of masks when outdoors is not required if distancing of 2 
metres can be adequately and consistently maintained. If 2 metre distancing cannot be maintained 
and masks or face-coverings are worn, they may need to be changed more frequently as they may 
become damp more quickly in hot, humid weather (each camp participant should have access to 
multiple masks to facilitate changing).

•	In daycamp settings, masking and physically distancing outdoors is not required by individuals 
within a cohort. Physical distance must be maintained between individuals of other cohorts.

•	Staff are encouraged to find creative ways to maintain distancing for COVID-safe outdoor play while 
keeping children safe during hot weather (ie, using marking on the ground to ensure distancing, 
finding shaded areas, limiting exposure during the hottest times of the day when the UV Index is 3 
or higher usually between 11 a.m. to 3 p.m., ensuring children wear wide-brimmed hats, sunglasses 
and sunscreen, encouraging children to drink plenty of cool liquids, especially water, and monitoring 
for signs of dehydration, etc.). 

Can mask exemptions be provided to children?

•	Mask exemptions may apply to children for medical conditions. 
•	If a child has a mask exemption, the child may wear a face shield to limit the risk if this a is a 

feasible/practical option for them.
•	Children with a medical mask exemption need to be screened twice daily. 

https://www.phsd.ca/health-topics-programs/emergencies-being-prepared/extreme-weather/extreme-heat/keeping-children-safe-hot-weather/


@PublicHealthSD

•	Mask exemptions may apply to staff members for medical conditions. 
•	Daycare and day camp operators are responsible for outlining reasonable mask exemption policies 

within their facilities. 
•	If a staff member possesses a reasonable mask exemption, the daycare can place the staff member 

in a role where they maintain 2 metres of physical distance away from others at all times. 
•	Staff with a mask exemption need to be screened twice during the shift. 

For useful information related to COVID-19 Infection and control practices, please visit  
Preventing COVID-19: Refresher Presentations for Schools and Childcare Settings | Public Health Ontario,
Day and Overnight Camps | Public Health Ontario, visit phsd.ca or call Public Health Sudbury & 
Districts for more information at 705.522.9200, ext. 393 (toll-free at 1.866.522.9200).

Can mask exemptions be provided to daycare staff?

https://www.facebook.com/PublicHealthSD
https://twitter.com/publichealthSD
https://www.publichealthontario.ca/en/diseases-and-conditions/infectious-diseases/respiratory-diseases/novel-coronavirus/school-resources/school-presentations
https://www.publichealthontario.ca/en/diseases-and-conditions/infectious-diseases/respiratory-diseases/novel-coronavirus/school-resources/day-and-overnight-camps
https://www.phsd.ca/
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